Въведение

Може би вече сте се запознали с някои от възможностите на SmallFirm (Малка фирма)? Тук ще намерите упътване за използването на програмата.

За програмата

Small Firm е универсална програма за водене на покупки, продажби, артикули в стил “будка за вестници”. Програмата е писана на Аксес 2007 (Access 2007).

Лиценз:
Програмата може да бъде всякак променяна, използвана, предоставяна напълно безплатно! Може да бъде продавана при условие, че програмата има значителни промени. За повече информация се свържете с мен.

Ресурси

Актуалната версия на програмата е 1.0.2
Във версия 1.0.1 са фиксирани следните неща:

1. От диаграмите може да се излиза само с бутона изход.
2. Оптимиране на базата данни, да използва по-малък капацитет.
3. Наместване на дизайна на стартиращият формуляр.
4. Поява на „Small Firm“ от долу в лентата.
5. Фиксирана грешка при сравнение между разходи/продажби
6. Фиксиран бъг със запаметяване на „продажна цена”
7. Продажба а не “покупка” в стартиращия формуляр
8. SaveAsPdf е махнат от инсталацията

Във версия 1.0.2 са фиксирани следните неща:

1. Програмата използва само валутата на системата.
2. Премахване на ненужните навигационни полета.
3. Изчистване на дизайна (за по-добър печат)

Програмата можете да изтеглите от ТУК: smallfirm_1_0_2.zip
Ако някой друг има желание да хоства програмата нека се обади ;)

Соурс кода на програмата можете да намерите ТУК: smfirm_source.zip

Инсталиране

На кракто казано, SmallFirm инсталира по стандартната процедура, както всяка друга програма (next→next→next…)

За инсталация под Уиндоус Виста и Уиндоус 7: Програмата трябва да бъде инсталирана на място с права на писане (например AppDoc, My documents и т.н.) В директория Program Files под Виста нямате права за писане затова и програмата не върви правилно. Проблема е, че Виста не позволява писане в базата данни. Ако искате да инсталирате програмата в Program Files и да върви правилно трябва да я стартирате с десен бутон на мишката и “Стартирай като администратор” всеки път!

Стандартният път на инсталиране е: Собствената директория/AppData/Local/SmallFirm (Например на Виста: C:\Users\myname\AppData\Local\SmallFirm)

Файлове

Файловете и програмите които се инсталират са:
- Празна база данни (SmallFirm_be.accdb която вие ще напълните ;)
- Програмката (Smallfirm.accdr)
- Access Runtime 2007
- readme.txt
- SaveAsPDFandXPS Която позволява на Аксес извличане в pdf документи. (Което може би беше грешка от моя страна и излишни 800 килобайта тъй като PDFCreator е безплатна и доста по удобна програма, SaveAsPDFandXPS може да бъде използван и само ако програмата е отворена с Аксес в НЕ Runtime модус - програмата ще бъде махната от smallfirm в следващите версии)

Бекъп

Цялата база данни се намира в /data/SmallFirm_be.accdb Ако решите да преинсталирате програмата можете да си направите копие на тази папка/ този файл.

Начин на работа

Как се работи с програмата? За сега програмата предоставя следните възможности:
- Артикули с описание и код на артикула (10 символа) купувна и продажна цена и количество (тоест бройки, литри, килограми и т.н.)
- Диаграма на артикулите според количествата им.
- Водене на покупки (дата, закупени артикули, обща сума)
- Водене на продажби (дата, продадени артикули, обща сума)
- Детайлни статистики и диаграми на покупки/продажби/сравнение (по дни, месеци, години) и експорт в ексел!
- Разпечатване на по-горните(без артикулите)

Какво не предоставя програмата на този етап? Ще го кажа на кратко: много неща! Включително и ДДС което според мен е сериозен минус, но [може би] ще бъде добавено в някой бъдещ вариант на програмата.

Експорт в *.pdf

За разпечатка в .pdf формат има една програма(добавка) - “Microsoft Save As PDF and XPS” (Внимание: От версия 1.0.1 нагоре, добавката е премахната от инсталационния пакет) , която се инсталира заедно с програмата SmllFirm. Но по-късно установих, че програмата не е нужна, защото експорт в .pdf става когато програмата не е в runtime, тоест когато е отворена през аксес нормално. Затова ако не желате да инсталирате програмата SaveAsPDFandXPS.exe просто преди инсталиране отворете файла сетъп.ини в папката SmallFirm/Files/Setup/setup.ini

и премахнете от края следното:

[ChainedInstall_2]
TaskName=PDF & XPS Addin Setup
TaskType=exe
Path=\Files\SaveAsPDFandXPS.exe
IgnoreReturnValue=0
cmdline=/quiet

Запаметете файла setup.ini и инсталирайте SmallFirm. Всъщност ако не ви трябва програмата(addin-a) “Microsoft Save As PDF and XPS” за офис приложенията, винаги може да бъде деинсталирана и от контрол панела. Много добра програма която препоръчвам (а и безплатна) за разпечатване в .pdf файлове е PDFCreator (има я по нета навсякъде). При разпечатване избирате принтера на PDF Creator и принтиране… готово.

Артикули

Воденето на артикулите в днешно време е неизбежна част от всяка една фирма занимаваща се с покупки и/или продажби на продукти или услуги. SmallFirm дава до известна степен доста възможности за работа с артикулите.
Код на стоката се състои от 10 символа, като умишлено е позволено тези символи да са от всякакъв вид, т.е. цифри, букви, диезчета, плюс минус и т.н.. Има кратко описание на стоката. Наличност, която автоматично се определя от закупени - продадени бройки, както следва по пътя на логиката. За всеки продукт си избирате в какви разфасовки ще бъде продаван, тоест количеството му, дали в килограми, бройки (стандартно) или според от вас избрано количество, което можете да въведете от бутона “количество”. Което мисля е по-интересно е търсачката на артикули. Обикновенно в една база данни със 300 артикула, човек може да се изгуби в дебрите ако няма подходящата търсачка, затова търсачката на SmallFirm е оптимизирана така, че да търси по код, описание, купувна цена, продажна цена, като намира всеки един артикул съдържащ въведената дума/част от дума в търсачката. Бутончето с диаграмата, което се намира под бутона за излизане от артикули служи за диаграма на наличностите на артикулите.

Детайли

В “детайли” могат да бъдат разглеждани статистиките между извършените покупки и продажби. Има възможност на експорт на данните в Ексел както и разпечатване на данните. Има диаграми за продажбите и разходите по месеци и години (знака за диаграма до бутона “експорт в ексел”. Важно: За да можете да експортирате в ексел ви трябва да имате инсталиран ексен на компютъра си!

Нова доставка

Датата на доставката е автоматична, при запаметяване или излизане от доставката, данните автоматично се запаметяват. След излизане не можете повече да променяте започната доставка, дори и празната доставка се запаметява но може да бъде изтрита от “разглеждане на доставки”. Един “проблем” с който бихте могли да се сблъскате е ако, виж, се намери например повече стока в склада от посочените в доставките до сега(все пак стават грешки). За подобни случаи можете да въвеждате стока без цена като поставите отметката “Въвеждане без цена”.

Разглеждане на доставки

Общо взето ви се позволява да разглеждате, избирате, разпечатвате от drop-down менюто извършените доставки.

Нова покупка (от 1.0.1 - "Нова продажба")

Тук става дума за покупка от гледна точка на клиента или еквивалентно на “нова продажба”, може би е грешно, че избрах точно това наименование на бутона. Важи същото както в “Нова доставка” - Датата на покупката е автоматична, при запаметяване или излизане от покупката, данните автоматично се запаметяват. След излизане не можете повече да променяте започната [от клиента] покупка, дори и празната покупка се запаметява но може да бъде изтрита от “Разглеждане на продажби”.

Разглеждане на продажби

Позволява да разглеждате, избирате, разпечатвате от drop-down менюто извършените [от гледна точка на клиента] покупки.

/home/cosmos656/ton4ev.com/tonchopedia/data/pages/smallfirm/smallfirm.txt · Последна промяна: 2009/07/28 18:06 от admin
Към началото
GNU Free Documentation License 1.2 chimeric.de = chi`s home Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0