Това е стара редакция на документа


Въведение

Може би вече сте се запознали с някои от възможностите на SmallFirm (Малка фирма)? Тук ще намерите упътване за използването на програмата.

За програмата

Small Firm е универсална програма за водене на покупки, продажби, артикули в стил “будка за вестници”. Програмата е писана на Аксес 2007 (Access 2007).

Лиценз: Програмата може да бъде всякак променяна, използвана, предоставяна напълно безплатно! Може да бъде продавана при условие, че програмата има значителни промени. За повече информация се свържете с мен.

Ресурси

Програмата можете да изтеглите от ТУК: За момента само от замунда ( http://zamunda.net/details.php?id=177355&hit=1 )

Соурс кода на програмата можете да намерите ТУК: smfirm_source.zip

Инсталиране

На кракто казано, SmallFirm инсталира по стандартната процедура, както всяка друга програма (next→next→next…)

За инсталация под Уиндоус Виста и Уиндоус 7: Програмата трябва да бъде инсталирана на място с права на писане (например AppDoc, My documents и т.н.) В директория Program Files под Виста нямате права за писане затова и програмата не върви правилно. Проблема е, че Виста не позволява писане в базата данни. Ако искате да инсталирате програмата в Program Files и да върви правилно трябва да я стартирате с десен бутон на мишката и “Стартирай като администратор” всеки път!

Стандартният път на инсталиране е: Собствената директория/AppData/Local/SmallFirm (Например на Виста: C:\Users\myname\AppData\Local\SmallFirm)

Файлове

Файловете и програмите които се инсталират са:
- Празна база данни (SmallFirm_be.accdb която вие ще напълните ;)
- Програмката (Smallfirm.accdr)
- Access Runtime 2007
- readme.txt
- SaveAsPDFandXPS Която позволява на Аксес извличане в pdf документи. (Което може би беше грешка от моя страна и излишни 800 килобайта тъй като PDFCreator е безплатна и доста по удобна програма, SaveAsPDFandXPS може да бъде използван и само ако програмата е отворена с Аксес в НЕ Runtime модус)

Бекъп

Цялата база данни се намира в /data/SmallFirm_be.accdb Ако решите да преинсталирате програмата можете да си направите копие на тази папка/ този файл.

Начин на работа

Как се работи с програмата? За сега програмата предоставя следните възможности:
- Артикули с описание и код на артикула (10 символа) купувна и продажна цена и количество (тоест бройки, литри, килограми и т.н.)
- Диаграма на артикулите според количествата им.
- Водене на покупки (дата, закупени артикули, обща сума)
- Водене на продажби (дата, продадени артикули, обща сума)
- Детайлни статистики и диаграми на покупки/продажби/сравнение (по дни, месеци, години) и експорт в ексел!
- Разпечатване на по-горните(без артикулите)

Какво не предоставя програмата на този етап? Ще го кажа на кратко: много неща! Включително и ДДС което според мен е сериозен минус, но [може би] ще бъде добавено в някой бъдещ вариант на програмата.

/home/cosmos656/ton4ev.com/tonchopedia/data/attic/smallfirm/smallfirm.1245661643.txt.gz · Последна промяна: 2009/06/22 12:07 от admin
Към началото
GNU Free Documentation License 1.2 chimeric.de = chi`s home Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0